SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

 

Taşınan yükün ve gidilen rotanın çeşidine göre SRC Belgesi de farklılıklar gösterir.

SRC1: Uluslararası Yolcu Taşımacılığı

SRC2: Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı

SRC3: Uluslararası Yük-Kargo Taşımacılığı

SRC4: Yurt İçi Yük-Kargo Taşımacılığı

SRC5: Tehlikeli Madde Taşımacılığı

SRC 1 Belgesi

Ticari araç kullanmak istiyorsanız bunun için mutlaka SRC belgesine sahip olmanız gereklidir. Bunun yanında ise eğer yurt dışına yolcu taşımacılığı yapan bir sürücü iseniz SRC1 belgesi almanız yasal yükümlülük olarak gereklidir. Bu belge mesleki alanda yeterliliğinizi ifade eder. Otobüs, minibüs gibi ticari araç kullanan araç sürücüleri de bu belgenin alınması zorunlu kılınmıştır.

Ehliyetini 2003 yılından sonrasında alan ehliyet sahipleri, yetki verilmiş olan eğitim kurumlarından gerekli eğitimleri görmekte, sonrasında ise yapılan sınavlar sonucunda hak kazanmaları ile SRC1 belgesine sahip olabilir. Bu belgeyi almak için başvurmuş olan şoförlerde aranan bazı özellikler bulunuyor. Bunlardan ilki taşıtın niteliğine uygun olan bir sürücü belgesi gereklidir. Aynı zamanda yasalarla belirlenen mesleki yeterlilik belgelerinin bulunması, otobüs şoförleri için 26 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmak gereklidir. Bunun yanında ise şoförlük mesleğine engel olmayacak bedensel engelin bulunmaması ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarının her beş senede bir tekrarlanarak sağlıklı olduğunun bildirilmesi gereklidir. Tehlikeli madde taşıması yapan şoförler için ise gerkilen eğitimlerin alınmış olduğunu gösteren belgelerin bulunması gereklidir. Bunların yanı sıra uyuşturucu, gümrük kaçakçılığı, terör suçları, insan ve silah suçlarından dolayı şoförlerin ceza almamış olması gereken bir diğer maddedir.

SRC 2 Belgesi

SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyete sahip olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gerekli olan mesleki yeterlilik belgesidir. Ticari taksi kullananlar, personel taşımacılığı yapanlar, il, ilçe, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar, dolmuş sürücüleri, öğrenci servis şoförleri, kısacası yolcu taşıma yükümlülüğü olan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.

 

2003 senesinden sonra herhangi bir B-C-E ve D sınıfı ehliyetine sahip olanların SRC 2 belgesi alınabilmesi için, sürücü 36 saatlik bir eğitime tabi tutulur ve eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı sonuç almaları durumunda belge sahibi olabilirler. Otobüs için alacak sürücülerin 26 yaşından, minibüs için alacakların ise 19 yaşından gün almış olmaları ve 66 yaşından gün almamış olmaları gereklidir. Kullanılacak olan araca göre sürücü belgeleri ve psikoteknik raporlarının olması gerekmektedir. 2003 yılından önce ehliyet alanlar ise herhangi bir sınava tabi tutulmadan, nüfus cüzdan fotokopisi, adli sicil kaydı, 1 adet biyometrik fotoğraf, ehliyet fotokopisi, eğitim başvuru formu ve diplomadan oluşan belgeleri toparlayıp belgesini alabilir.

SRC 3 Belgesi

Uluslararası ya da yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almakla yükümlü oldukları belgedir. Sürücüler bu belgeye 41 saatlik eğitim sonunda girecekleri sınavdan başarılı sonuç almaları durumunda sahip olabilirler. Ancak 25 Şubat 2003 tarihinden önce herhangi bir sınıf ehliyet sahibi olan sürücülerin sadece gerekli evrakları toparlayarak başvuru yapmaları belgeyi alabilmeleri için yeterli olacaktır. 25 Şubat 2003 tarihinden sonra sahip olduğunuz bir ehliyetiniz var ise mecburen eğitim almanız ve sınava katılmanız gerekmektedir.

 

SRC 4 Belgesi

Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelik olarak kullandıkları araca uygun olan ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce gereken ehliyet sınıfına ait sürücü ehliyetlerini almış olanlar herhangi bir kurs almadan ve sınava tabi tutulmadan belgelerini hazırlayıp SRC4 belgesi almak için başvuruda bulunabilirler.

 

SRC5 Belgesi

SRC5 Belgesi Alabilmek için ise SRC 3 veya SRC 4 Belgesi sahibi olma zorunluluğu bulunur. 4925 sayılı Kara Yolu Taşıma Kanunu göre düzenlenecek yönetmelikte tehlikeli olarak kabul edilen yükü taşıyanlar SRC5 Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmalıdır.